Meistarklase brīvajā improvizācijā: Džons Edvardss

Meistarklase brīvajā improvizācijā: Džons Edvardss (John Edwards), Lielbritānija

9. oktobrī, 13:00, 328. auditorija.

Kontrabasists Džons Edvardss ir daudzpusīgs un drosmīgs improvizētājs, kas savā mūzikā iegulda ļoti daudz fiziska spēka un dzīvīgas, drudžainas enerģijas. Pateicoties Londonas koncerttelpai Cafe OTO (kā arī daļēji The Vortex), improvizētās mūzikas avangards ir vairāk sācis cirkulēt ap Lielbritānijas scēnu, un Edvardss tajā ir teju vadošais kontrabasists – protams, gan pastāvot līdzās tādiem meistariem kā Berijs Gajs (Barry Guy) vai jaunpienācējiem kā Dominiks Lešs (Dominic Lash). Iemesls, kāpēc viņu ne ar vienu, ne ar otru negribas salīdzināt varētu būt tāds, ka viņš savam instrumentam liek runāt ar Londonas kolēģu abstrakto un amorfo estētiku saskanošā, taču visai tradicionāli nepārprotamā dobjumā; neskaitāmajos Eiropas un ASV improvizētāju saietos viņš tiek pieaicināts nepieciešamo uzsvaru un neapejamā līdzsvara dēļ. Viņa atzītāko ierakstu vidū ir 2008. gada solo albums „Volume”, „White Cable, Black Wires” – pērn izdotais duets ar čellisti Okjungu Lī. Sastapdamies ar kritiķu un publikas atzinību, Edvardss festivālā Skaņu mežs uzstājās jau pagājušogad – spēlējot trio ar Vadada Leo Smitu un Marku Sandersu.

Skaņu mežā’2015 viņš uzstāsies kopā ar saksofonistu Pēteru Brocmanu (Peter Brötzmann), bundzinieku Stīvu Noublu (Steve Noble) un vibrofonistu Džeisonu Adašēvicu (Jason Adasiewicz).

Šajā meistarklasē Edvardss saspēlēsies ar tās dalībniekiem, paralēli skaidrojot, ko viņš saprot ar jēdzienu „brīvā improvizācija”, kā arī ko viņaprāt nozīmē improvizēt „ar nodomu”.

Share Button