Skaņu Mežs uzsāk biļešu pārdošanu un izziņo Marisas Nadleres uzstāšanos

Nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu Mežs’ 2014 uzsāk biļešu pārdošanu, kā arī izziņo amerikāņu dziesminieces Marisas Nadleres (Marissa Nadler) uzstāšanos 10. oktobrī – pirmajā festivāla koncertvakarā, kas notiks mūzikas namā „Daile”, Kr. Barona ielā 31.

Sākot ar 15. augustu, „Biļešu servisa” kasēs un www.bilesuserviss.lv ir nopērkamas biļetes uz nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivālu „Skaņu Mežs’2014”, kas 10. un 11. oktobrī notiks mūzikas namā „Daile”. Izsludināta tikusi arī amerikāņu dziesminieces Marisas Nadleres uzstāšanās pirmajā festivāla koncertvakarā. Nadlere ir pazīstama ar romantisku, bet salti attālu un spokainu balsi, savukārt viņas dziesmas drūmā, bet valdzinošā minimālismā stāsta par mīlestību, nemieru un tēmām, kas kopumā apzīmējamas kā „American gothic”. Mūzikas kritikas portāls „Pitchfork.com” dziedātājas vokālu apzīmējis kā „balsi, kurai varētu sekot līdzi pat uz sengrieķu mitoloģijas nāves valstību”.

Šogad izdevniecība „Sacred Bones” publicējusi Nadleres sesto albumu „July”, un tas saņēmis vienbalsīgi pozitīvas atsauksmes no visiem ievērojamākajiem mūzikas kritikas medijiem – „Allmusic.com”, „Pitchfork.com”, „NME”, „PopMatters”, „Fact Magazine”, kā arī daudziem citiem. Albums guvis arī komerciālus panākumus, ierindojoties 14. un 16. vietā divos „Billboard” pārdotāko ierakstu topos („US Folk Albums” un neatkarīgajai mūzikai veltītajā „US Top Heatseekers Albums”). „July” producents ir Rendels Dans (Randall Dunn), kas strādājis arī pie grupu „Earth” un „Sunn 0)))” albumiem. Albuma dziesmas aranžējis komponists Eivinds Kangs (Eyvind Kang).

Nadlere presei savulaik atzinusi, ka raksta dziesmas, balstot tās uz patiesiem notikumiem pašas dzīvē, taču tajā pašā laikā dziesminiece izplatījusi nepārprotami fiktīvu biogrāfijas tekstu, atbilstoši kuram Marisa ir uzaugusi mazā būdiņā  kukurūzas lauka vidū, un pavadījusi visu bērnību bez pieaugušo uzraudzības (izņemot vietējo bibliotekāru, kas regulāri viņu apraudzījis), kam sekojoši kopā ar draudzeni aizbēgusi uz provinci Kanādā, kur strādājusi par kapraci un ilustrējusi izkārtnes vietējai maiznīcai. Negaidīti Nadleri apbūris kāds skaists kuģis tuvākajā ostā, un viņa ar to aizceļojusi uz Londonu, kur veselu gadu tēlojusi, ka ir mēma. Vēl kāds savdabīgs apgalvojums ir it kā patiess stāsts, ka pirmo koncertu dzīvē Nadlere sniegusi, aizmigdama uz pamesta teātra skatuves, un pamodusies publikas priekšā, savukārt pēc koncerta beigām 15% publikas sākuši sirgt ar agorafobiju – bailēm iziet ārdurvīs. Klīst arī baumas, ka pirmais Nadleres koncerts bijis pilnībā improvizēts, un viņa sākusi sacerēt dziesmas tikai pēc tam.

Mūzikas kritikas portāls „Pitchfork.com” albuma „July” recenzijā sekojoši rezumē dziesminieces daiļradi: „Nadleres poētiskais temperaments un nosvērtā graciozitāte bieži norāda uz tumsu, kas mīt mūsos visos, tomēr viņas balss tiecas nevis izraisīt eksistenciālu izmisumu, bet gan mūs no šīs tumsas pasargāt.”

Biļetes nopērkamas Biļešu Servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv. Vienas dienas biļete iepriekšpārdošanā maksā 20 eiro. Divu dienu abonements maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā.

Marisas Nadleres uzstāšanos atbalsta Trust for Mutual Understanding. Festivālu „Skaņu Mežs” atbalsta Eiropas Savienības programma “Kultūra”, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, iRobot, ASV vēstniecība Latvijā un citi.

Video:

Share Button