Pirmais JVLMA mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

No 3. līdz 6. februārim norisināsies pirmais mūsdienu mūzikas festivāls deciBels, kura idejas autors ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) docents, komponists Rolands Kronlaks. Katru vakaru, kopumā sešu pasākumu laikā, festivāls iepazīstinās plašāku auditoriju ar dažādu žanru mūsdienu mūziku. Viens no festivāla mērķiem ir organizatoriskajā procesā iesaistīt studentus, tāpēc deciBels top sadarbojoties ar vairāku katedru studentiem, kā arī ar JVLMA Studējošo pašpārvaldi. Festivāla ietvaros Latvijā atkārtoti viesosies šveiciešu duets UMS n’ JIP, kas klausītājus priecēs divos koncertos.

Festivāla atklāšanas koncerts Black Angels notiks 3. februārī plkst. 18:00 JVLMA Lielajā zālē, un tā galvenais akcents būs kompozīcija Black Angels – īpaši spilgts skaņdarbs stīgu kvartetam, kuru radījis viens no izcilākajiem amerikāņu divdesmitā gadsimta otrās puses komponistiem Džordžs Krams. Sarežģīto un izvērsto opusu ir iestudējis JVLMA studentu kvartets lektores Sanitas Zariņas vadībā. Līdzās ASV meistariem Džordžam Kramam un Stīvam Reiham dzirdēsim arī talantīgo un sevi jau nopietni pieteikušo JVLMA studentu Lindas Leimanes un Armanda Aleksandravičus darbus.

deciBels aicina uz mūsdienu mūziku raudzīties iespējami plašā kontekstā, neizslēdzot jebkāda veida muzikāli radošas izpausmes, tāpēc 4. februāra vakarā plkst. 18:00 JVLMA Lielajā zālē piedāvās pavisam atšķirīgas krāsas – Džeza mūzikas un Etnomuzikoloģijas katedru studentu etnodžeza kopprojektu ETNO + JAZZ.

5. februārī plkst. 19:00 Ģertrūdes ielas teātrī duets UMS n’ JIP atskaņos elektropopa kameroperu Einer, kas vēsta par cilvēku, kurš maldās savos mainīgajos prāta stāvokļos. Kameroperā dzirdami komponistes Marijas Portenas (Maria Porten), kā arī pašu dueta dalībnieku Ulrikes Meijeres-Špones (Ulrike Mayer-Spohn (UMS) ) un Havjēra Hāgena (Javier Hagen (JIP) ) skaņdarbi.

5. februāra vakarā plkst. 21:15 kafejnīcā Coffee Inn (Kaļķu ielā 28) norisināsies vēl nebijusi opera – hepenings ar nosaukumu Barista. Tā būs komponistu Evijas Skuķes un Armanda Aleksandravičus kopā ar libretistu Dāvi Lāci radīta versija par kafiju, Coffee Inn apmeklētāju arhetipiem – Mr. Capuchino un Mrs. Latte.

Savukārt, 6. februārī plkst. 18:00 JVLMA LMT kamerzālē, dueta UMS n’ JIP koncertā Pirmais izskanēs Pasaules un Latvijas pirmatskaņojumi. Programmā Gundega Šmite, Džekins Pousons, Antons Ruvelis, Memets Alī Uzunselvī, JIP.

Pirmais mūsdienu mūzikas festivāls deciBels noslēgsies 6. februārī plkst. 21:00 JVLMA Akmens zālē ar nepieradinātās elektroakustikas koncertu After-fāze, kurā piedalīsies akadēmijas studenti Platons Buravickis, Džekins Pousons, Mr. Myster, kā arī viesi, elektroniskie mūziķi Toms Auniņš un Mārtiņš Roķis.

Festivāla ietvaros 5. un 6. februārī JVLMA telpās norisināsies komponista, mediju mākslinieka/VJ un tehnoloģiju eksperta Pītera Kirna (Peter Kirn, ASV) lekcijas par programmu veidošanu un izmantošanu mūzikas radīšanas nolūkiem. Pīters runās arī par arhitektūras un mūzikas mijiedarbi, to kā var saprast arhitektūru tādu muzikālo kvalitāšu kā ritms un tembrs aspektos; kā šie abi mediji var vadīt viens otru veiksmīgu rezultātu sasniegšanai. 7. februārī neformālā gaisotnē Kaņepes Kultūras centrā notiks Pītera Kirna meistarklase, kurā komponists rādīs kā strukturēt radošās idejas un ar vienkāršas kodēšanas palīdzību veidot mūziku arī tiem, kuriem nav iepriekšēja programmēšanas pieredzes.

Share Button