Pēc Supersilent spēlēs avangarda DJ Dausteg

Jau ziņots, ka 19.februārī Rīgā uzstāsties prominentā brīvās roka improvizācijas grupa Supersilent. Inteliģenti juteklīgās estētikas un meistarības Supersilent  ziņā tiek salīdzināta ar tādām grupām kā Godspeed You Black Emperor un Sigur Ros.

Savā ziņā vēl neierastākas solās būt vairākas stundas pēc vakara galvenajiem viesiem Supersilent, kurās mūziku spēlēs novatoriskais dīdžeju duets Dausteg (www.b-o-r-g.org/dausteg.html). Duetu veido britu jamaikiešu dīdžejs Tonijs Vilsons un norvēģu mūziķis un vizuālais mākslinieks Are Mukelbusts (Mokkelbost), kurš plašāk pazīstams ar savu soloprojektu Single Unit un kā dalībnieks grupā Killl, kura apvieno norvēģu eksperimentālās mūzikas prominences, to skaitā no ansambļa Jaga Jazzist, kam nupat iznācis jauns albums. Kā Single Unit, tā Killl savulaik Rīgā Skaņu meža festivālu laikā atstājuši neatkārtojamu iespaidu.

Dausteg vecajā norvēģu valodā nozīmē «nāves solis», ko var uztvert kā interpretāciju par deju mūzikas novirziena dubstep tēmu. Dausteg sevi pieteica pērn Oslo laikmetīgās mūzikas festivāla Ultima ietvaros. Sadarbība dzima apvienojoties dīdžeja un bijušā reivera Vilsona interesei par norvēģu melno metālu un Single Unit talantam nedzirdētā veidā miksēt mūzikas žanrus kā agrīno elektronisku mūziku, hiphopu, metālu, laikmetīgo mūziku un improvizācijas džezu.

Dausteg principā panāk, ka cilvēki dejo pie avangarda kompozīcijām. «Kad mēs pērn spēlējām Club Øya (Øya festivāla klubu naktis), cilvēki dejoja pie [mūsdienu komponistiem] Džiančinto Sčelsi, Mortona Feldmana un Ģērģa Ligeti! Ir interesanti noraudzīties, kad klasiskais avangards tiek piezemēts līdz deju grīdas funkcionālajam un pragmatiskajam līmenim,» saka Single Unit. «Dausteg ir  tīra improvizācija – mēs sarunājamies viens ar otru caur citu cilvēku mūziku. Mēs nemiksējam bītus, neiekļaujamies žanros un nepieņemam publikas vēlmes.»

Supersilent pēc kuriem spēlēs Daugsteg ir leģendārās ierakstu kompānijas Rune Grammofon flagmaņi – tieši ar Supersilent minētā izdevniecība aizsāka norvēģu eksperimentālās mūzikas ekspansiju plašākajā pasaulē. Uz Supersilent var arī attiecināt apzīmējumu «supergrupa», jo tās sastāvā ir tādi izcili solomākslinieki kā džeza trompetists Arve Henriksens (regulārs Deivida Silviana sadarbības partneris), ambientās mūzikas guru Deathprod jeb Helge Stēns, kurš pazīstams arī kā rokgrupas Motorpsycho līderis, kā arī taustiņinstrumentālists Stole Stoerlokens, kas sadarbojas ar mūsdienu džeza veterāniem kā Terji Ripdālu, Luisu Sklavī un Nilu Peteru Molvēru.     Revolucionāra mūzika, kas jādzird «post-visa» paaudzei, – tā par Supersilent raksta portāls Dusted Reviews. Taču grupa arī apelē pie tradicionālākas mūzikas gardēžiem, kuri ciena moderni  melanholiskā džeza izdevniecības ECM mūziku.
Grupas estētiku un prestižu akcentē arī Supersilent deviņu albumu superminimālie noformējumi un lakoniskie numurējumi no 1 līdz 9.  Supersilent muzikālais zīmols ir vienreizēji fokusēta, inteliģenta un atturīgi intensīva improvizācija – pat viņu ieraksti ir simtprocentīga improvizācija.

Koncerts, kas tiek organizēts Skaņu meža koncertsērijas 1-2 cauri! ietvaros notiks Spīķeru Koncertzālē, Maskavas ielā 4A. Biļetes iepriekšpārdošanā Biļešu Servisa tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv. Pirmās simts biļetes iepriekšpārdošanā – Ls 7, pēc tam – Ls 10. Pie ieejas – Ls 13.

Supersilent:
www.supersilence.net
www.myspace.com/arvehenriksen
www.myspace.com/motorpsychopage

Dausteg:
www.b-o-r-g.org
www.myspace.com/killlnorway
www.myspace.com/spykidd

DAUSTEG

Share Button