Rīgā koncertēs improvizācijas grandi Supersilent

Ja ir kādi popmūziķi uz kuriem droši var attiecināt epitetus «inteliģents» un «emocionāls», tad tā ir pasaulē vadošā brīvās roka improvizācijas grupa Supersilent.  19.februārī, piektdienā, šī grupa uzstāsies Rīgā – savā vienīgajā Baltijas koncertā Eiropas tūres ietvaros. Vienreizējā skanējumā apvienojot elektroniku, džezu, improvizāciju, laikmetīgo mūziku un roku, Supersilent tiek salīdzināta ar tādām grupām kā Godspeed You Black Emperor un Sigur Ros. Supersilent ir leģendārās ierakstu kompānijas Rune Grammofon flagmaņi – tieši ar Supersilent minētā izdevniecība aizsāka norvēģu eksperimentālās mūzikas ekspansiju plašākajā pasaulē.

Uz Supersilent var arī attiecināt apzīmējumu «supergrupa», jo tās sastāvā ir tādi izcili solomākslinieki kā džeza trompetists Arve Henriksens (regulārs Deivida Silviana sadarbības partneris), ambientās mūzikas guru Deathprod jeb Helge Stēns, kurš pazīstams arī kā rokgrupas Motorpsycho līderis, kā arī taustiņinstrumentālists Stole Stoerlokens, kas sadarbojas ar mūsdienu džeza veterāniem kā Terji Ripdālu, Luisu Sklavī un Nilu Peteru Molvēru. Supersilent tika izveidota 1997.gadā uz jau desmit gadus pieredzējušās improvizācijas grupas Veslefrekk bāzes, piebiedrojoties talantīgajam roka un elektroniskās mūzikas producentam Stēnam. Grupa tapa nejaušības rezultātā – viņu pirmā uzstāšanās notika spontāni un bez iepriekšējas sagatavošanās Bergenas Džeza festivālā. Taču nejaušā saspēle starp improvizatoriem un rokmūziķi bija tik neparasta, smalka un suģestīva, ka izpelnījās acumirklīgu publikas un kritiķu sajūsmu un mūziķi nolēma kļūt par pastāvīgu grupu. Tā šī vienreizēji fokusētā, inteliģentā un atturīgi intensīvā improvizācija (pat viņu ieraksti ir simtprocentīga improvizācija) ir kļuvusi par Supersilent unikālo zīmolu – ikkatrs  viņu koncerts skan savādāk. Tai pat laikā grupas skanējums ir tik organisks, ka kritiķi par viņu mūziku reizēm raksta kā par kompozīciju.

Revolucionāra mūzika, kas jādzird «post-visa» paaudzei, – tā par Supersilent raksta atzītais portāls Dusted Reviews. Taču grupa arī apelē pie tradicionālākas mūzikas gardēžiem, kuri ciena moderni  melanholiskā džeza izdevniecības ECM mūziku  – ne velti tieši ECM kādu laiku piederēja tiesības uz Supersilent izplatīšanu. Grupas rezervētā, inteliģentā un juteklīgā mūzika tiek salīdzināta ar agrīno ECM skaņu un Mailza Deivisa leģendāro albumu «He Loved Him Madly». Grupas estētiku un prestižu akcentē arī Supersilent deviņu albumu superminimālie noformējumi un lakoniskie numurējumi no 1 līdz 9. Albumos tikpat kā nav nekādi teksti – pat ne grupas dalībnieku vārdi.

Koncerts, kas tiek organizēts Skaņu meža koncertsērijas 1-2 cauri! ietvaros notiks Spīķeru Koncertzālē, Maskavas ielā 4A. Biļešu tirdzniecība tiks izsludināta drīzumā.

SUPERSILENT

Share Button