Šodien – izstādes „SKAN II” trešā posma atklāšana ar Keslera un Rubeņa koncertiem

Sākot ar 25. jūliju, apmeklētājiem atvērts būs „Rīga 2014” skaņu mākslas izstādes „SKAN II” trešais posms Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā un Kalnciema kvartāla galerijā. Piektdienas atklāšanas pasākuma ietvaros savas instalācijas ar muzikāliem priekšnesumiem prezentēs komponists Maikls Dž. Šūmahers (Michael J. Schumacher) un improvizējošais perkusionists Eli Keslers (Eli Keszler). Gaidāma arī grupas Mona De Bo dalībnieku Edgara Rubeņa un Edgara Eihmaņa uzstāšanās. Izstādi rīko nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas biedrība Skaņu Mežs sadarbībā ar nodibinājumu “Rīga 2014”.

Šajā noslēdzošajā „SKAN II” posmā pārstāvēti sekojošie mākslinieki: Maikls Dž. Šūmahers (Michael J. Schumacher) – ASV, Voldemārs Johansons – Latvija, Eli Keslers (Eli Keszler) – ASV, Jans-Peters E.R. Zontāgs un Edvīns van der Heide (Jan-Peter E.R. Sonntag, Edwin van der Heide), Dāvids Helbihs (David Helbich) – Vācija, Evelīna Deičmane – Latvija, Makss Īstlijs (Max Eastley) -Lielbritānija, Anke Ekarda (Anke Eckardt) – Vācija, Kristians Skjots (Christian Skjødt) – Dānija, Heimo Latners (Heimo Lattner) un Judīte Lauba (Judith Laub).

Trešais izstādes „SKAN II” posms ilgs no 25. jūlija līdz 24. augustam, un tā galvenās norises vietas ir LU Botāniskais dārzs, kurā izstādīta lielākā daļa izstādes darbu, kā arī Kalnciema ielas mākslas galerijā, kurā būs apskatāms jaunais amerikāņu komponista, improvizētāja un mākslinieka Eli Keslera darbs „Truss”. Kopējais izstādes mērķis ir prezentēt aktuālus sasniegumus skaņu mākslā, kā arī prezentēt šo mākslas formu tiešā un netiešā saistībā ar Pārdaugavas koka arhitektūru; tās norise Botāniskā dārza vidē sola eksotisku laikmetīgās mākslas saplūšanu ar pilsētvidi un dabu, jo ekspozīcijas darbi būs apskatāmi viscaur dārza teritorijai, ieskaitot lektoriju, herbāriju un palmu māju.

Piektdien, 25. jūlijā, divās daļās notiks izstādes trešā posma atklāšanas pasākums. Pirmā daļa notiks 18:00 Kalnciema kvartāla mākslas galerijā, kurā perkusionists un mākslinieks Eli Keslers prezentēs savu jauno instalāciju „Truss”, tās pavadījumā sniegdams improvizētu sitaminstrumentu mūzikas koncertu. Savukārt 19:30 LU Botāniskā dārza kafejnīcā turpināsies atklāšanas otrā daļa, kuras programmu sastādīs amerikāņu kamermūzikas un elektroniskās mūzikas komponista Maikla Dž. Šūmahera uzstāšanās, kā arī grupas Mona De Bo dalībnieku Edgara Rubeņa (ģitāra) un Edgara Eihmaņa (bungas) priekšnesums.

Eli Keszler

Eli Keszler

Eli Keslers (Eli Keszler) ir improvizējošs perkusionists un komponists no Ņujorkas. Absolvējis Jaunanglijas Konservatoriju Masačūsetsā, Keslers attīstīja padziļinātu interesi par improvizēto mūziku un tās saskares punktiem ar laikmetīgās mūzikas pasauli. Uzstājies kopā ar saksofonistiem Džo Makfī (Joe Mcphee) un Rosko Mičelu (Roscoe Mitchell), kā arī minimālisma komponistiem Filu Nibloku (Phill Niblock) un Toniju Konrādu (Tony Conrad), viņš spēja pieteikt savu vārdu gan avangarda kompozīcijas, gan frīdžeza un brīvās improvizācijas režīmos. Keslera pēdējie ieraksti, kas izdoti šajā desmitgadē visai populārajā avangarda mūzikas izdevniecībā PAN, dokumentē viņa darbu ar skaņu mākslas instalācijām, kurās, piemēram, pie sienas piestiprinātas un mehāniski darbinātas klavieru stīgas tiek papildinātas ar elektriskiem un akustiskiem instrumentiem. „SKAN II” ietvaros Kalnciema ielas galerijā būs apskatāms jaunais Keslera skaņu mākslas darbs „Truss”.

Maikls Dž. Šūmahers ir komponists, kā arī peformanču mākslinieks un instalāciju autors, kurš dzīvo un strādā Bruklinā. Šūmahers ir galerijas “Diapason gallery” dibinātājs un direktors, kā arī deju kompānijas “Liz Gerring Dance Company” muzikālais vadītājs. Viņa jaunākais projekts ir elektroakustiskā rokgrupa “diNMachine”. Šūmahers saņēmis vairākus apbalvojumus un rezidentūras iespējas no NYFA, Harvestworks, Rennsellaer, DAAD un citām institūcijām Viņš ir Ņujorkas universitātes asociētais profesors un bijis vieslektors Bardā un Renselāra Politehniskajā Institūtā, kā arī nesen bijis viesprofesors Berlīnes Tehniskajā universitātē. „SKAN II” ietvaros būs aplūkojama jauna viņa populārā darba „Room pieces” versija, kas tiks īpaši pielāgota LU Botāniskā dārza lektorija akustikai.

Edgars Rubenis un Edgars Eihmanis kopš 2005. gada spēlējuši duetā “Mona De Bo”, izdodot trīs albumus. 2012. gadā grupa darbību uz laiku pārtraukusi. Rubenis pievērsies solodarbībai, koncertējot un mācoties Hāgas Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtā. Šī gada sākumā “Skaņu Meža” paspārnē Rubenis laida klajā soloalbumu “Mythoscope”.

Izstādes galvenie atbalstītāji ir Nodibinājums Rīga 2014, EUNIC (Eiropas Savienības Nacionālo kultūras institūtu tīkls) Global, Britu Padome, Dānijas Kultūras institūts, Francijas Institūts, Gētes institūts Rīgā, Ziemeļu ministru padomes birojs, Austrijas vēstniecība, Mondriāna fonds un Eiropas Savienības programma “Kultūra”.

Botāniskā dārza ekspozīcijas darba laiki: trešdiena – svētdiena 13-18 (Botāniskā dārza ieejas maksa pieaugušajiem – 3 EUR) . Darba laiki Eli Keslera darba ekspozīcijai Kalnciema kvartāla galerijā: pirmdiena – sestdiena 13-18 (ieeja bez maksas).

Video:





Share Button