Šovakar Rīgā uzstāsties duets Xeno & Oaklander

22. aprīlī, plkst. 21:00 klubs One One (Šarlotes ielā 18a) durvis vērs uz atzītā Ņujorkas elektronikas un sintpopa dueta Xeno & Oaklander koncertu. Pasākumu rīko nepieradinātās mūzikas biedrība Skaņu mežs, biļetes iepriekšpārdošanā pieejamas www.bilesuserviss.lv. Iepriekšpārdošanā tās maksā 6 eiro un pie ieejas 8 eiro.

Pirms Xeno & Oaklander koncerta ar dīdžejsetu uzstāsies mākslinieks Ģirts Korps, savukārt pēc dueta dzīvās uzstāšanās par muzikālo pavadījumu līdz pat rīta gaismai rūpēsies SKD un mūziķis un aktieris Toms Auniņš.

Xeno & Oaklander ir analogās elektroniskās mūzikas duets, kas darbojas no 2004. gada un ir ilgstoši bijis izdots synth-wave izdevniecības “Weird Records” paspārnē. 2015. gadā jau viesojies Rīgā, uzstājoties festivāla ‘’Skaņu mežs’’ ietvaros, piedāvājot vienu no daudzprāt interesantākajiem festivāla priekšnesumiem. Tajā darbojas sintpopa un eksperimentālās mūzikas producents Šons Makbraida (Sean McBride) un vokāliste Liza Vendelbo (Liz Wendelbo). Xeno & Oaklander priekšnesumi ir mūsdienīga un vitāla 1980.gadu synth-wave inkarnācija ar post-panka un trokšņmūzikas “smērējošajām” muzikālām ainavām. Esot stilā konsekventi, Xeno & Oaklander neizmanto datorus, bet tikai analogos sintezatorus, bungmašīnas un vokālus. Šons Makbraids ir arī darkwave projekta Martial Canterel darbinātājs, savukārt Līzas Vendelbo daiļrade ietver arī fotogrāfiju un filmu mākslu.

Apvienība – īpaši Makbraids – ir analogo elektroniskās mūzikas instrumentu fanātiķi, un, velkot paralēles ar minimal wave un EBM, tā savu daiļradi iezīmē atturīgās, tumši romantiskās un koķeti minimālās noskaņās. Sintezatoru fanus varētu interesēt fakts, ka Xeno & Oaklander uzstāšanās laikā izmantos Euro-rack moduļu arsenālu, Roland SH-101 un RS09. Savu interesi par analogajiem elektroniskās mūzikas instrumentiem Makbraids skaidro šādi: “Strādāt ar analogo elektroniku principā nozīmē strādāt ar elektrību – tā var būt izlokāma un transformējama neskaitāmos veidos, un tā ir gluži pirmatnēja tāpat kā uguns. Tā ir dzīva.”

Koncertā skanēs pēdējā albuma ‘Topiary’’dziesmu izlase, bet improvizējot tiks iekļauti arī dueta agrīnie darbi. Par albumu ‘’Topiary’’ elektroniskās mūzikas un ar to saistītās kultūras medijs Resident Advisor raksta: ‘‘Sintezatoru pielietojums albumā ir plašāks kā jebkad iepriekš – viņu daiļrade stiepjas no vibrējoši industriālām noskaņām līdz pat instrumentālām kompozīcijām bez ritma, kas reizēm atgādina filmu mūziku. Albums ‘’Topiary’’ atklāj arī dueta simpātijas pret elektroniskā popa tradīcijām.’’

Xeno & Oaklander jaunākā kasete ‘’Movements II’’ būs pieejama iegādei tikai 2017. gada pavasara koncertu apmeklētājiem – tostarp arī Rīgā. To izdod izdevniecība ‘’Ghostly International’’ un no 28. aprīļa minialbums būs pieejams arī digitāli. ‘’Movements II’’ ir turpinājums ambientās elektronikas skaņdarbam ‘’Movements’’ un tā tapšanu ir iedvesmojis pretindes fenomens. Minialbums sastāv četriem skaņdarbiem un uzskatāms par pēdējā albuma ‘’Topiary’’, kas arī izdots ‘’Ghostly International’’, papildinājumu.




Share Button