5.-7.maijā “Skaņu mežā” – 2 dīdžeji un komponists

Ceturtdien, 5.maijā “Skaņu meža” kafejnīcā/ierakstu veikalā Miera ielā 12 par tēmu no-wave un Ņujorkas mūzika 80.-90.gados dīdžejos mūzikas žurnālists Uldis Rudaks. Izvēle uz šo muzikālo tematu ir kritusi sakarā ar nākamajā piektdienā, 13.maijā, VEF Kultūras pilī plānoto leģendārās no-wave grupas Swans koncertu.
Tā dēvētais no-wave, kam “Gulbji” pieder, ir Ņujorkas mūzikas kustība, kas 1980.gados dzima kā reakcija uz Eiropā valdošo jauno vilni jeb new wave. Kamēr vācieši un briti pielūdza new wave karamelizēto glamūru ar sintezatoriem, balinātiem matiem, rozā lūpukrāsām, “baikām”, krāsainajām saulenēm un skābē mērcētajiem džinsiem, kas ārēji būtu bez grūtībām iederējušies Jūrmalas Jaunajā vilnī, ņujorkieši, neslēpjot ironiju par eiropiešu ārišķību, pretim piedāvāja savu anarhiskāko versiju – no wave. Kustības priekšgalā bija tolaik Ņujorkā mītošais ambientās mūzikas tēvs Braiens Īno, grupas Sonic Youth un Swans, kā arī Eiropas pārbēdzēji, kas nespēja sagremot new wave sintētisko romantiku – piemēram, grupa The Fall.
DJ Rudaks savu uzstāšanos sāks 21:00.

Piektdien, 6.maijā, pulksten 22:00, “Skaņu mežā” spēlēs perfekcionists un muzikālais eklektiķis DJ Snobo. No viņa var gaidīt plašu spektru mūzikas no drone līdz pat tehno un saldām popa melodijām. Iemesls šai variācijai ir viņa erudīcija un pieredze – DJ Snobo, pazīstams arī kā Gosh, ir reiz leģendārās grupas Yaputhma Sound System aizsācējs, ģitārists un dziedātājs. Šis elektroniskais dance-punk kolektīvs darbojās 90. gadu beigās un īsā laikā iekaroja Latvijas mūzikas skatuves virsotni, kļūstot par Liepājas dzintara laureātiem, piekāpjoties tikai Prāta Vētrai. Vēl joprojām cilvēki piemin šo grupu kā fenomenālu projektu ar iesauku Ya.So.Sy.
Izņemot Ya.So.Sy., Gosh aizsāka arī citus projektus kā Pasaki Onkuļiem Atā un Gosh & The Brand New Hedgehogs. Visas minētās grupas savas estētikas pamatā izmantoja ideju par daudzstilistisku muzikālu “cirku”. 1995.-1999.gadā Gosh arī paralēli pievērsās solokarjerai. Šodien viņa mīļākie muzikālie garastāvokļi ir viņa paša vārdiem nodēvētais “intravertais tehno” (niansēts un delikāts dub/tech-house sajaukums) un neritmiska ambientā/mūsdienu klasiskā mūzika. Taču, atkarībā no situācijas, no viņa varēs dzirdēt muzikālas variācijas sākot no disko, tehno, house, regeju/dub, dubstep, indie-pop līdz pat drone un neaprakstāmiem žanriem.

7.maijā, sestdien, skanēs laikmetīgā mūzika – pulksten 21:00 uzstāsies jaunais komponists Oskars Herliņš.
O.Herliņš mūzikas vēsturi pēta jau no trīs gadu vecuma, klausoties dažādus skaņu ierakstus – lielākoties šlāgermūziku. Nedaudz vēlāk viņš pievēršas datoram ZX-Spectrum 128, ar kura palīdzību rada pirmos 8 bitu skaņdarbus. Izjutis sevi kā visai daudzšķautņainu personību, O.Herliņš sāk spēlēt ģitāru un trompeti un paralēli studē filozofiju universitātē. Laiks iet un pamazām viņš piebiedrojas visai trokšņainajai Igora Stravinska, Karlheinca Štokhauzena un Marģera Zariņa kompānijai – aizvien vairāk O.Herliņš nododas dažādiem muzikāliem eksperimentiem, radot stilistiski neviendabīgu skaņdarbu kopumu gan elektronikai, gan akustiskiem mūzikas instrumentiem un skaņu avotiem.
“Skaņu meža” koncertā O.Herliņš spēlēsies ar kosmisko odiseju tēmām, kas savītas ar urbānās vides ainavu iespaidiem un dažādu patoloģisku apziņas stāvokļu pieredzi. Galvenokārt tiks atskaņota mūzika no gaidāmā albuma Skaņdarbi sintētiskajam orķestrim, kurš drīzumā būs pieejams norvēģu izdevniecības Marsmelons interneta vietnē www.marsmelons.com.

Share Button